26 Ağustos 2014 Salı

Katmer Poğaça

Katmer Poğaça
Poğaça yapmasını da yemesini de çok seviyoruz. Bilhassa sabah kahvaltıda tereyağ ile yapılmış ev yapımı poğaçaya bayılıyoruz. Bugün size yine klasik mayalı hamurdan yapılan katmer poğaça tarifi vereceğim. Katmer denmesinin sebebi poğaçanın içinin tel tel olmasından...

Malzemeler:
1 tatlı kaşığı toz şeker 
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı su
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta sarısı (üzeri için ayrılacak.)
3 su bardağı un
Aralarını yağlamak için 25 gr kadar tereyağ

İç malzemesi:
Bir kase peynir 
maydanoz

Yapılışı:

Öncelikle sütümüzü ılık hale getirip, içine mayayı ve şekeri koyup, 5 dakika mayalandırıyoruz. Daha sonra bu karışıma suyu, yumurta akını, tuzu ve yağı ekleyip karıştırıyoruz. Bu karışıma unumuzu azar azar ekleyip, hafif ele yapışan bir hamur yapıyoruz. Hamurun üzerini kapatıp, iki katına çıkana kadar mayalandırıyoruz. Mayalanan hamurdan 8 beze yapıp, her bir bezeyi çay tabağından biraz büyük açıp, açtığımız her bezenin üzerine fırçayla tereyağını sürüp, üst üste koyuyoruz. Açma işlemi bitince üst üste koyduğumuz hamuru tek seferde büyük açıp, 16 eşit parçaya bölüyoruz ve böldüğümüz parçaların geniş kısmına iç harcı koyup sarıyoruz. Daha sonra yumurta sarısına 1 çorba kaşığı sıvı yağ ekleyip poğaçaların üzerine sürüyoruz. 180 derecelik önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder